KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Volby Volby 2018 Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/: Senát jim nedáme
Zpět

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/: Senát jim nedáme

Přidáno 20. 7. 2018
Ilustrační foto
V úterý 17. července se sešel Celostátní výbor KDU-ČSL, který projednal přípravu senátních i komunálních voleb. Výbor se zabýval také aktuální politickou situací. Závěry z jednání jsou následující: úterý 17. července se sešel Celostátní výbor KDU-ČSL, který projednal přípravu senátních i komunálních voleb. Výbor se zabýval také aktuální politickou situací. Závěry z jednání jsou následující:

1.    Senát jim nedáme 
Celostátní výbor KDU-ČSL se shodl na tom, že doporučí kandidátům do Senátu držet se hesla „Senát jim nedáme“. Senát může být po 20 letech konečně tou skutečnou pojistkou ústavnosti a zachování demokratických principů. Momentálně je klub „KDU-ČSL a nezávislí“ druhý nejsilnější klub v Senátu. „My ho chceme ještě posílit, protože možná bude jeho role ještě důležitější, než byla v minulosti,“ okomentoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.
 
2.    Hayato Okamura bude kandidovat do Senátu v Praze 8 
Přes různé spekulace zůstává Hayato Okamura kandidátem KDU-ČSL do senátních voleb v Praze 8. „Jdu do toho opravdu naplno, v žádném případě křesťanská demokracie nevyklidí pole autoritářům a nedemokratickým silám,“ sdělil na tiskové konferenci Hayato Okamura.
 
3.    KDU-ČSL vyzývá vládu, aby navýšila platy policistům
Podle lidovců je nehorázné, aby měl nastupující policista plat zhruba 14 tisíc korun. Dochází k poměrně velkému odlivu policistů ve chvíli, kdy ve své funkci začínají. Přitom bezpečnost naší země má být prioritou. „Požadavek je takový, aby policisté, kteří budou nastupovat, měli plat 20 tisíc čistého. Dále, chceme, aby se upravily mzdové tabulky policistů sloužících ve vyšších stupních,“ sdělil místopředseda a předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.
 
4.    KDU-ČSL chce vysvětlit změny v dozorčí radě Českých drah 
Lidovci považují zdůvodnění personálních změn za velmi neadekvátní. Situace je navíc znepokojující i kvůli tomu, že změny v dozorčí radě vadí odborovým organizacím Českých drah. „Nebylo by dobré, aby situace vyústila například ve stávku. Ministerstvo dopravy by mělo jasně říct, jaká je další strategie fungování Českých drah,“ uvedl Marian Jurečka, první místopředseda KDU-ČSL.
 
Celý záznam tiskové konference najdete ZDE