KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2022 Marek Výborný (KDU-ČSL): Milostivé léto spustíme znovu v září
Zpět

Marek Výborný (KDU-ČSL): Milostivé léto spustíme znovu v září

Přidáno 27. 1. 2022
Ilustrační foto
kdu.cz
Do konce lidoveckého Milostivého léta zbývají tři dny. Lidé, kteří dluží peníze státu, obcím nebo dalším veřejnoprávním subjektům, ale dostanou ještě jednu šanci letos v září. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a autor Milostivého léta Marek Výborný dnes vyzval všechny, aby neváhali a časově omezenou šanci na oddlužení a nový restart využili.
Projekt Milostivé léto byl spuštěn minulý rok 28. října a trvat bude přesně tři měsíce, tedy do tohoto pátku 28. ledna 2022. Do té doby mají všichni dlužníci jedinečnou šanci zbavit se dluhových pastí u exekucí vedených na dluh vůči státu. Stačí uhradit nebo doplatit celou jistinu, tedy původní dlužnou část, a náklady na zastavení exekuce, které včetně DPH činí 907 korun a 50 haléřů, a veškeré narostlé příslušenství bude odpuštěno. Milostivé léto ale od počátku provázely potíže a nepředvídatelné okolnosti. „Měsíc jsme řešili se zdravotními pojišťovnami, zda je penále jistina či příslušenství. Následně hledali někteří exekutoři kličky a snahy násobit zákonnou odměnu za zastavení exekucí. A do toho přišel dramatický růst cen energií a někteří dlužníci museli primárně myslet na uhrazení násobně vyšších složenek," shrnuje situaci při pohledu nazpět Marek Výborný.Jsou zde tedy zjevně mimořádné důvody, aby se uvažovalo o zopakování institutu Milostivého léta v roce 2022.
 
Tématem se v uplynulých dnech zabývali také předsedové kolačních stan na jednání K5 a pověřili ministra spravedlnosti Pavla Blažka a autora úpravy Milostivého léta Marka Výborného jednáním o možných parametrech jeho opakování. „Prodloužení Milostivého léta po 28. lednu není vzhledem k legislativním lhůtám možné stihnout. Shodli jsme se ale na tom, že by bylo možné ho zopakovat v podzimních měsících od září 2022. Současně budeme jednat s vedením Exekutorské komory o případné úpravě parametrů, jako je zákonná odměna za zastavení takové exekuce nebo proces zpřístupnění informací dlužníkům," dodává ministr spravedlnosti Pavel Blažek. V současné době Ministerstvo spravedlnosti také analyzuje ve spolupráci s exekutory i dluhovými poradnami sporná výkladová místa zákonné úpravy Milostivého léta, aby připravovaná novela uvedla vše do stavu právní jistoty. „Předpokládáme, že dokonce února pošleme na vládu stručnou novelu exekučního řádu jak s vyjasněním sporných míst, tak s termínem účinnosti Milostivého léta od září 2022 opět na tři měsíce. Budeme jednat i s opozicí tak, aby ve Sněmovně byl návrh projednán ve zrychleném řízení v režimu §90 jednacího řádu," uzavřel ministr spravedlnosti Pavel Blažek.   
 
Milostivé léto se tak spustí znovu v září. Stejně jako při předchozím termínu poběží lhůta na splacení jistiny tři měsíce, tedy do konce listopadu. Když jsme vytvářeli koncept Milostivého léta, mysleli jsme při tom na všechny zodpovědné dlužníky, kteří si přejí zbavit se své exekuce, ale brání jim v tom vysoké příslušenství dluhu. A já musím říct, že mám velkou radost z toho, v jak velkém objemu byl projekt využit, a kolika lidem pomohl z tíživé životní situace. Současně se ukázalo, že Milostivé léto přináší i velké výhody věřitelům, kteří mnohdy uspokojili své pohledávky ve výši jistiny, na které by pravděpodobně nikdy nedosáhli. Svědčí o tom i rozhodnutí řady institucionálních věřitelů jako jsou např. některé banky, které se dobrovolně k Milostivému létu přidaly,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a předseda podvýboru pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení Marek Výborný.
 
K tomuto kroku také opakovaně vyzývali s ohledem na výrazně ztížené okolnosti i všechny neziskové organizace pomáhající dlužníkům s využitím Milostivého léta. „Velmi si vážím činnosti Charity ČR nebo Člověka v tísni, který provozuje i zvláštní sbírkové konto na pomoc těm, kteří si to skutečně zaslouží, ale nemají šanci podmínky Milostivého léta splnit. Věřím, že společně se dokážeme na letošní Milostivé léto připravit. A současně zdůrazňuji, že toto opakování způsobené mimořádnými okolnostmi je skutečně poslední šancí, jak se zbavit dluhů vůči státu. Není zde žádný prostor pro spekulace," uzavřel Marek Výborný.

Současně ministr spravedlnosti Pavel Blažek i poslanec Marek Výborný potvrdili, že aktuálně běží jednaní s ministerstvem financí a dalšími resorty o podobném modelu i u exekucí vedených finanční správou či u správních exekucí, kterých se Milostivé léto ukotvené v exekučním řádu netýká. Bude k tomu třeba jiné právní úpravy, s tímto narovnáním se počítá pro rok 2023.