KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2016 Je nutné řešit kritickou personální situaci ve zdravotnictví
Zpět

Je nutné řešit kritickou personální situaci ve zdravotnictví

Přidáno 24. 8. 2016
Ilustrační foto
tisková zpráva

Hradec Králové - Zástupci vedení královéhradecké krajské organizace KDU-ČSL Ing. Vladimír Derner, MUDr. Jiří Veselý a PhDr. Ing. Lukáš Janeček se v polovině srpna sešli s předsedkyní Odborového svazu pracovníků ve zdravotnictví Bc. Dagmar Žitníkovou a místopředsedkyní Ing. Ivanou Břeňkovou,

Setkání inicioval místopředseda zdravotního výboru kraje MUDr. Veselý ve snaze o společné hledání dlouhodobého řešení nepříznivé personální situace v krajském zdravotnictví. Zástupci KDU-ČSL i odborového svazu se shodli, že stávající situace je důsledkem více než desetiletého neadekvátního řešení této problematiky. Jedním ze základních důvodů vedoucích k nedostatku zdravotních sester je jejich nedostatečné platové ohodnocení - alespoň tabulkovými platy jsou v Královéhradeckém kraji odměňováni zdravotníci ve Fakultní nemocnici a v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem, ke kterým patří Zdravotnická záchranná služba, některé léčebny dlouhodobě nemocných a sociální zařízení, například domovy důchodců. Oproti tomu zdravotníci v Holdingových nemocnicích jsou odměňováni mzdou, která je v segmentu sester měsíčně řádově o 5 tisíc korun nižší. Obdobné rozdíly mezi tabulkovými platy v příspěvkových organizacích a akciových společnostech jsou v celé republice. Tato dvojkolejnost v odměňování zdravotníků za obdobnou práci vede k významnému odlivu zkušených sester z bývalých okresních nemocnic. Jejich nedostatek zejména na některých lůžkových odděleních si pak vynucuje nejčastěji dvě nešťastná řešení - buď omezení péče nebo přetížení personálu. O omezování péče se zatím příliš nemluví, byť je smutnou realitou - mnohá oddělení po celé republice mají kvůli nedostatku personálu trvale či dočasně omezen počet provozovaných lůžek, ale to je pouze část problému. Jeho větší část zůstává skryta - mnohá oddělení počet lůžek neomezují, ale personální situace nedovoluje zabezpečení plnohodnotné péče. Zde pracující zdravotníci jsou chronicky přetíženi a to nejen počtem hodin strávených v práci (mnohdy i za cenu obcházení zákoníku práce), ale i množstvím práce, kterou i při nejlepší vůli nemohou ve směně stihnout. Výsledkem je frustrace těch, kteří péči o pacienty chtějí provádět kvalitně a jejich odchod na pracoviště, kde je toto možné - někdy v Čechách, ale čím dál častěji i v zahraničí.

Jediným možným řešením je přestat strkat hlavu do písku, problém pojmenovat a začít řešit. Zde je nutná součinnost na úrovni celostátní a krajské. Na té celostátní je potřebné se vrátit k fungujícímu pregraduálnímu vzdělávání zdravotních sester a postgraduálnímu vzdělávání lékařů a alokaci dostatečného objemu finančních prostředků do systému zdravotního pojištění. Říkat, že zdravotnictví je černá díra, je úhybný manévr - určitě i tam je třeba hledat maximální efektivitu vynaložených prostředků, ale pokud do něj v České republice proudí okolo 7 % HDP a v okolních zemích okolo 10 %, musíme efektivněji postupovat zejména i v oblastních oblastech. Jen tak můžeme zajistit zdroje pro odpovídající ohodnocení zdravotníků, kteří jsou pro dobré fungování péče o pacienty klíčoví.

Na kraji je potřebné postupovat ve stejném duchu - není možné dále trpět, aby zdravotní sestry v nemocnicích zřizovaných krajem odcházeli z nemocnic do domovů důchodců zřizovaných krajem za plat o 20 % vyšší. Platy v akciových společnostech je potřebné dorovnat a to ne někdy v budoucnu, ale ještě v letošním roce. Jinak budeme jen přihlížet hroucení systému zdravotní péče se všemi neblahými dopady na pacienty.

PhDr. Ing. Lukáš Janeček
krajský tajemník KDU-ČSL
kt.kralovehradecky@kdu.cz
603 295 789