KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2016 Proč nás zajímá tibetská vlajka
Zpět

Proč nás zajímá tibetská vlajka

Přidáno 11. 3. 2016
Ilustrační foto
Vladimír DERNER: Tibetskou vlajku vyvěšujeme nejen jako projev solidarity se vzdáleným národem, ale také ve vlastním zájmu zachování naší svobody a důstojnosti.

„To vás ještě baví?“ zaznělo mimo jiné 10.3.2016 při našem tradičním, opět neoficiálním, vyvěšování tibetské vlajky na Pivovarském náměstí u budovy krajského úřadu. 

Stalo se již téměř zákonitostí, že náš návrh na účast Královéhradeckého kraje na mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet je každoročně krajskou vládní koalicí komunistů a sociálních demokratů zamítán. Stejně pravidelně je tento postoj zdůvodňován obchodními vztahy s Čínou.

Události ve světě nám už v některých případech také klepou doslova na dveře. Začíná nám být pomalu jasné, že zachování našeho způsobu života na našem vlastním území nebude pro nás a naše děti úplně samozřejmé. Schopnost odolávat vnějším tlakům má jenom soudržná společnost. Tím tmelícím prvkem jsou sdílené hodnoty, tedy něco, pro co jsme ochotni i leccos ze svých zájmů obětovat. Co je zadarmo, nestojí totiž za nic. Musíme si především ujasnit, jaké hodnoty daly vyrůst naší civilizaci, zda je vůbec známe a zda nám ještě něco říkají. Alespoň některé si však v souvislosti se dnem připomínky tibetské okupace dovolím připomenout. Úcta k člověku, solidarita, sounáležitost a svoboda. Každý, kdo je ochoten tyto hodnoty za něco vykšeftovat, ohrožuje i svobodu vlastní. Kdo dnes obchoduje se svobodou Tibeťanů, bude v budoucnu ochoten jednat stejně i ve věci svobody naší.

Tibetskou vlajku vyvěšujeme nejen jako projev solidarity se vzdáleným národem, ale i ve vlastním zájmu zachování naší svobody a důstojnosti.

Vladimír Derner, krajský zastupitel za KDU-ČSL (Koalice pro Královéhradecký kraj)
www.derner.cz