KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2016 V Královéhradeckém kraji chceme dopravu bezpečnou, rychlou a komfortní
Zpět

V Královéhradeckém kraji chceme dopravu bezpečnou, rychlou a komfortní

Přidáno 1. 8. 2016
Ilustrační foto
tisková zpráva

Hradec Králové – Koalice pro Královéhradecký kraj na tiskové konferenci představila své experty na dopravu a také svoji vizi vývoje dopravy a podpory průmyslu.

„Doprava představuje nejvyšší rozpočtové náklady kraje, průřezově má zásadní vliv na všechna další odvětví, proudí jí veškerý hospodářský i společenský život. Doprava je tedy největší odpovědností kraje a naší hlavní prioritou. Podstatně větší důraz budeme také klást na podporu průmyslu. Patříme k nejprůmyslovějším zemím Evropy a perspektivu našeho kraje vidíme především ve vytváření reálných hodnot,“ vysvětluje jedno volební téma lídr Vladimír Derner.

Nové vedení kraje bude řešit zásadní otázky i v oblasti dopravy jako např. v roce 2019 soutěž na železničního dopravce či tendr autobusovou dopravu, kde stávající koalice KSČM a ČSSD kraje zvažuje zřídit krajský podnik. To opoziční zastupitelé Koalice pro Královéhradecký kraj kritizují. „Kraj nemá zázemí a hlavně lidi a zkušenosti na to, aby zřídil vlastní autobusovou dopravu,“ popisuje aktuální stav dopravní inženýr Jiří Kocourek, který také upozornil na fakt, že v řadě obcí není spokojenost s dopravní obslužností o víkendech a svátcích.

„Stávající vedení kraje nedokázalo včas vysoutěžit poskytovatele autobusové dopravy a místo standardního způsobu řešení navrhuje, že raději bude tuto činnost provádět sám. Nelze přitom nevidět paralelu s neúspěšnými pokusy kraje o podnikání v lesích," připomíná zastupitel Jiří Veselý neúspěšný krajský podnik Silvatres a.s., do nějž kraj nainvestoval několik milionů korun, aniž by se podařilo zahájit vlastní činnost. „Nemyslím si ani, že krajský zaměstnavatel je garancí lepších platů pro řidiče - ty může potkat obdobný osud jako zdravotní sestry v krajských nemocnicích, kde mají i o 5.000 Kč méně než ve Fakultní nemocnici nebo v zařízeních sociální péče," uzavírá Jiří Veselý.

„Naší vizí je významné zrychlení železniční dopravy úpravou železničních tratí ve spolupráci se SŽDC s.o. a na nově zrekonstruovaných tratích výměnu stávajícího vozového parku v rámci poptávky dopravní obslužnosti. Zvýšení bezpečnosti dopravy chceme dosáhnout eliminací křížení dopravy, tj. silniční a železniční a cyklistické a silniční,“ dodává Jan Janoušek, expert Koalice pro Královéhradecký kraj na železniční dopravu.
 

PhDr. Ing. Lukáš Janeček
krajský tajemník KDU-ČSL
kt.kralovehradecky@kdu.cz
603 295 789