KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2017 KDU-ČSL: Dohoda s ODS, TOP 09 a STAN se týká společného postupu při formování Sněmovny

Přidáno 21. 11. 2017
KDU-ČSL, TOP 09, ODS a hnutí STAN se sdružili do demokratického bloku k ustavení sněmovny. Zástupci zmíněných stran vnímají, že tři týdny trvající snaha vést s vítězem voleb standartní a férové jednání respektující výsledky voleb nevede k žádným závěrům.
Zároveň se domnívají, že hnutí ANO postupuje při jednání s politickými stranami netransparentně, čímž došlo k patové situaci, a tu je třeba odblokovat.

Strany sdružené v Demokratickém bloku reprezentují 1, 4 milionu hlasů, tedy 27 % hlasů voličů.

„Pokud hnutí ANO manažersky selhává a není schopno konsenzuální dohody, nezbývá, než převzít iniciativu. Toto spojení však neznamená, že by se slučovaly či spojovaly poslanecké kluby. My dodneška nevíme, jakou představu ANO má o rozdělení výborů; slyšíme jednotlivosti, ale komplexní návrh nemáme, věci se dozvídáme přes média či od zástupců jiných stran. Tímto způsobem se daleko nedostaneme,“ řekl Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.

Demokratický blok požaduje dvě místa místopředsedů Sněmovny a vedení sedmi výborů – bezpečnostního, výboru pro obranu, mandátového a imunitního, školského, ústavně – právního, zahraničního a hospodářského.  Dále chce společně získat předsednictví čtyř komisí – pro kontrolu činnosti BIS, pro kontrolu Vojenského zpravodajství, pro kontrolu užití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a komise pro kontrolu činností Finančně analytického útvaru.

Kluby se zavazují postupovat jednotně a předložit společné kandidátky pro ustanovení výborů podle zásady poměrného zastoupení.

Předseda ODS Petr Fiala nebude usilovat o funkci předsedy sněmovny. Podporu na tento post má zajištěnou Radek Vondráček z ANO, kterému ji přislíbilo jeho mateřské hnutí ANO, KSČM, SPD a také Piráti.