KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/: Opustit Sněmovnu není snadné, ale Senát teď bude hrát svou nejzásadnější
Zpět

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/: Opustit Sněmovnu není snadné, ale Senát teď bude hrát svou nejzásadnější roli v historii

Přidáno 20. 8. 2018
Ilustrační foto
tisková zpráva

V současné politické situaci, kdy prezident jmenoval vládu závislou na hlasech komunistů, premiér má skandály a zablokoval vznik stabilní vlády bez radikálů a extremistů – nesmíme ztrácet naději, říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který letos kandiduje do Senátu. „Opustit Sněmovnu by nebylo lehké, ale teď po dvaceti letech bude hrát Senát svou nejzásadnější roli. Proto jsem se rozhodl přijmout výzvu a zabojovat o místo v této parlamentní komoře,“ dodává. 

Pavel Bělobrádek se bude o post senátora ucházet ve svém domovském regionu Náchodě (volebním obvodu č. 47). Při práci v horní komoře může čerpat zkušenosti z postu poslance i místopředsedy vlády či Poslanecké sněmovny. Od roku 2010 působí jako předseda KDU-ČSL. Právě za jeho vedení se lidovci dostali po téměř čtyřech letech zpět do Poslanecké sněmovny. K regionu, ve kterém do Senátu kandiduje, má blízký vztah – v Náchodě se narodil a žije tu se svou rodinou. „Chci, aby i moje děti mohly žít v bezpečí a prosperitě, v místě s kvalitní zdravotní a sociální péčí, dostupným bydlením i dobrou dopravní infrastrukturou,“ doplňuje Bělobrádek. „Svému regionu“ se už teď věnuje z pozice náchodského zastupitele.
 
Pavla Bělobrádka v jeho kandidatuře podporují i mnozí místní starostové. Za velmi důležitou považuje současný poslanec a šéf KDU-ČSL také podporu krajských organizací STAN a TOP 09. Obdobná spolupráce, jejímž cílem je netříštit proevropské politické síly, zafungovala už v senátních volbách v Jičíně a Trutnově. „Před dvěma roky jsme podpořili kandidaturu Tomáše Czernina na Jičínsku a v lednu Jana Sobotku, který kandidoval v Trutnově. Oba kroky se vyplatily, proto předpokládám, že i letos na podzim spojení našich sil zafunguje,“ doplňuje Bělobrádek. „Oceňuji i podporu Jiřího Drahoše, Pavla Fischera a dalších osobností. Zásadní ale bude samozřejmě podpora voličů – důležitý je každý hlas,“ uzavírá.
 
Volby do Senátu se uskuteční 5. a 6. října 2018, měnit se bude jedna třetina horní komory. KDU-ČSL posílá do boje o mandáty 12 vlastních kandidátů, tři další podporuje společně s dalšími stranami. Případné druhé kolo senátních voleb se bude konat o týden později, tedy 12. a 13. října.