KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Soutěž „Naše politička 2018“ zná své vítězky
Zpět

Soutěž „Naše politička 2018“ zná své vítězky

Přidáno
Ilustrační foto
Slavnostní vyhlášení cen „Naše politička 2018“ proběhlo 25. září 2018 v Zaháňském salonku v Senátu za přítomnosti patronky soutěže europoslankyně Michaely Šojdrové, předsedkyně Sdružení žen KDU-ČSL senátorky Šárky Jelínkové, předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Jana Bartoška a předsedy senátorského klubu KDU-ČSL Petra Šilara.
Michaela Šojdrová v úvodní řeči připomněla slova Josefa Luxe, a to že angažovanost v politice je službou, která by jednotlivcům neměla sloužit k vlastnímu prospěchu, ale k výsledkům, které slouží všem. Všechny oceněné političky se tímto krédem řídí a díky tomu dosáhly výrazných hmatatelných úspěchů v rámci komunální či krajské politiky, kde působí. Zajímavostí bezesporu je, že KDU-ČSL je politickou stranou, ve které mají členky mírnou početní převahu nad muži.
Zúčastnily se zástupkyně z 11 krajů
„Přestože se jedná teprve o druhý ročník soutěže, zájem byl opravdu veliký a výsledky, kterých oceněné dámy dosáhly, jsou výrazné,“ konstatovala senátorka Šárka Jelínková, podle které se do soutěže přihlásily zástupkyně z 11 krajů.
 
Cenu „Naše politička 2018“ si odnesly
Karlovarský kraj: cenu za prezentaci kultury, partnerské projekty, rozvoj občanské společnosti a propagaci angažovanosti žen v politice získala, Lada Baranek Lapinova.
Jihočeský kraj: o zápis Třeboňského rybníkářského dědictví na seznam UNESCO a o rozvoj lázeňství se zasloužila Marie Jenisová.
Olomoucký kraj: v roce 2009 se pustila do projektu Holický les, postarala se o výsadbu 72 tisíc listnatých stromů na rozloze 33 ha. Díky Ivaně Kalodové se realizuje například i lávka přes železniční trať a cyklostezka.
Jihomoravský kraj: žena, která rozumí IT technologiím i komunální politice, to je další oceněná Naše politička 2018 Miriam Kolářová
Královehradecký kraj: dlouholetá místostarostka Náchoda a zastupitelka kraje Pavla Maršíková se soustředila na rozvoj místní infrastruktury, bezpečnosti provozu, obnovy památek i v sociální oblasti.
Zlínský kraj: Zdislava Odstrčilová dostala ocenění za dlouholetou sociální práci, jejím životním tématem je podpora rozvoje občanské společnosti a osobní odpovědnosti.
Kraj Vysočina: Pavla Radová se momentálně soustředí na práci se seniory, pro které pořádá pobytové akce i zájezdy, besedy, sportovní události nebo výstavy.
Hlavní město Praha: o výstavbu Domu s pečovatelskou službou a komunitní plánování se zasloužila Jaroslava Šimonová.
Ústecký kraj: již 42 let vede dětský vokálně instrumentální sbor Březiňáček Věra Šnapková, která s ním a lidovými písněmi projela celou Evropu – a to včetně Evropského parlamentu.
Moravskoslezský kraj zastupuje úspěšná politička Ivana Váňová, která se zapojila do přípravy projektu oddílné splaškové kanalizace, zasadila se o zateplení pavilónů základní školy a další projekty.
Pardubický kraj: Iva Vinařová je nominována za zlepšování životního prostředí a plynofikaci obce, vybudování tlakové splaškové kanalizace – včetně čistírny odpadních vod a řadu dalších počinů.

Mimořádné ocenění získaly
Eva Janšová – za celoživotní dílo v oblasti rovnoprávnosti žen v oblasti zapojení do veřejného života.
Marie Kousalová – za dlouholetou činnost v pozici starostky za KDU-ČSL.
Michaela Šojdrová – za své dosavadní působení v politice i v organizaci soutěže Naše politička.