KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Zpět Daňové přiznání: Letos díky KDU-ČSL až 80 tisíc navíc. Lidovci chtějí pro rodiče ještě víc peně
Zpět

Zpět Daňové přiznání: Letos díky KDU-ČSL až 80 tisíc navíc. Lidovci chtějí pro rodiče ještě víc peněz, navrhují bonus 100 tisíc na druhé dítě

Přidáno 26. 3. 2018
Ilustrační foto
Do termínu daňového přiznání zbývají dva týdny – letos vychází na 3. dubna. KDU-ČSL se v minulé vládě podařilo prosadit několik zásadních změn. Díky nim letos rodičům zůstává v peněženkách mnohem víc peněz. Například až 80 tisíc celkem si na dani můžou odečíst rodiče se třemi malými dětmi. Jaké 3 nejdůležitější změny stojí za pozornost?

1.       Sleva na dani pro pracující rodiče

Rodiče pracující jako zaměstnanci i jako OSVČ si letos můžou na dani odečíst vyšší částku. Pokud mají tři děti, sleva dosáhne bezmála 60 tisíc korun. Oproti roku 2014 vzrostla o 17 tisíc. „Rodičům třech dětí zůstane letos v peněženkách výrazně víc peněz. Jsem rád, že se KDU-ČSL podařilo v minulé vládě tyto změny prosadit,“ okomentoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Sleva na dani pro rodiče, kteří mají dvě děti, dosáhne téměř 33 tisíc korun – je tedy o 6 tisíc vyšší, než byla v roce 2014.

 2.       Školkovné 

Rodiče si i letos z daní odečtou výdaje, které vynaložili na umístění dítěte do školky. Nově si za rok 2017 můžou odečíst až 11 tisíc korun za každé dítě. Rodičům se třemi dětmi, z nichž dvě chodí do školky, tedy letos zůstane navíc skoro 80 tisíc korun:

A)   Sleva na tři děti:                                        57 000 korun

B)   Odečet školkovného na dvě děti:          22 000 korun

CELKEM                                                           79 000 korun


3.       Sleva pro OSVČ

Letos se jedna daňová novinka týká také živnostníků. OSVČ, které používají takzvaný daňový paušál, můžou letos uplatnit slevu na manžela či manželku nebo děti. Jediné omezení je, že se příjem, na který se bude paušál vztahovat, vejde do jednoho milionu korun.


A CO DÁL?

„My v KDU-ČSL jsme rádi, že se nám podařilo za minulé vlády prosadit tolik změn, které budou motivací pro pracující rodiče. Opravdu jsme je museli vyhádat, nebylo to jednoduché. Chceme ale, aby rodičům v peněžence příště zůstalo ještě víc peněz a mohli mít víc času na své děti,“okomentoval místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lidovci proto budou v rámci legislativních změn navrhovat především takzvané daňové bonusy. Při narození dítěte chtějí pro rodiče 50 tisíc korun, pro druhé a další dítě 100 tisíc korun. Bonusy by se týkaly jen pracujících rodičů. „Nechceme podporovat to, aby někdo takového opatření zneužíval. Proto forma bonusů na dani,“ vysvětlil Jurečka.


KDU-ČSL chce taky zvýšit daňové slevy na poplatníka, manžela nebo manželku i děti. Pro dospělé osoby by to mělo být 6 tisíc pro jednoho, stejně tak za první a druhé dítě. Celkem by si tedy čtyřčlenná rodina polepšila o 24 tisíc korun za rok. Na třetí dítě chtějí  Lidovci slevu ve výši 12 tisíc korun. Rodině se třemi dětmi by tedy za rok zůstalo navíc 36 tisíc korun.​

Záznam z tiskové konference je k dispozici ZDE