KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2020 Novým předsedou KDU-ČSL je Marian Jurečka, první místopředsedkyní zůstává Šárka Jelínková, místopřed

Novým předsedou KDU-ČSL je Marian Jurečka, první místopředsedkyní zůstává Šárka Jelínková, místopředsedové byli zvoleni v prvním kole

Přidáno 27. 1. 2020
kdu.cz
Ve volbě předsedy na mimořádném sjezdu strany zvítězil Marian Jurečka se ziskem 205 hlasů. Na druhém místě skončil Jan Bartošek, který získal 142 hlasů. Třetí se umístnil Jan Horníček s 10 hlasy. První místopředsedkyní se stala Šárka Jelínková. Řadovými místopředsedy jsou Jan Bartošek, Petr Hladík, Tomáš Zdechovský a Ondřej Benešík. Bohuslav Niemec získal nadpoloviční většinu hlasů, nicméně se do předsednictva nedostal, protože skončil na pátém místě.

Pojďme společně budovat lepší společnosti pro naše děti," apeloval ve svém úvodním projevu nově zvolený předseda strany Marian Jurečka. Poděkoval i ostatním kandidátům Janu Bartoškovi a Tomáši Zdechovskému. Také ocenil projev Jana Horníčka, který zdůrazňoval potřebu starat se o přírodu, tak abychom ji mohli předat dalším generacím.

Na své první tiskové konferenci v roli předsedy KDU-ČSL řekl Marian Jurečka, že by chtěl ve sněmovních volbách získat přes 500 tisíc hlasů a navázat tak na slavnou éru za dob bývalého předsedy Josefa Luxe.
Ve volbě 1. místopředsedy KDU-ČSL obhájila svoje místo Šárka Jelínková se ziskem 268 hlasů.

Posty řadových místopředsedů obsadili Jan Bartošek (275 hlasů), Petr Hladík (241 hlasů), Tomáš Zdechovský (238 hlasů) a Ondřej Benešík (212 hlasů).

Jsem rád, že jsme efektivně zvládli celý sjezd. Jsem rád, že ve vedení jsou i lidé, kteří nebyli v předsednictvu předcházejícím. Je tu tedy zaručená kontinuita, ale je tu i nová kombinace zkušeností, seniority, ale i dravého mládí." řekl v úvodu první tiskové konference nového předsednictva předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.