KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2021 Bělobrádek (KDU-ČSL): Šéf BIS potvrdil časovou osu kauzy Vrbětice, na klíčové schůzce ale nebyl

Přidáno 7. 5. 2021
aktualne.cz
Ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka potvrdil sněmovnímu výboru pro kontrolu BIS časové údaje v kauze Vrbětice, řekl šéf komise Pavel Bělobrádek. Koudelka ale nekomentoval schůzku Jana Hamáčka, na které údajně plánoval vyměnit v Moskvě kauzu Vrbětice za vakcíny Sputnik, protože na ni nebyl pozván. Okolnostmi cesty se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu.
Bělobrádek novinářům po jednání sněmovního výboru pro kontrolu BIS řekl, že Koudelka časové údaje potvrdil. "Řekl nám, že co říká předseda a první místopředseda vlády o časové souslednosti, je pravda. Ta časová osa sedí. Stejně tak nám pan ředitel řekl, že vicepremiér Hamáček postupoval velice aktivně a razantně ohledně vyhoštění ruských agentů," uvedl. Česko po zjištění, že do explozí muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni agenti ruské GRU, vyhostilo 18 ruských diplomatů.

Na klíčovou schůzku šéfa BIS nepozvali
Obsah Hamáčkovy schůzky popisované Seznamem nicméně Koudelka komentovat nemohl, řekl Bělobrádek. Na rozdíl od šéfů zbývajících tajných služeb Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství na ni nedostal pozvánku. "Na té schůzce nebyl a žádné takové informace nemá," uvedl. Podle Bělobrádka není na Koudelkovi, aby vysvětloval, proč na schůzce nebyl. "Je to otázka pro toho, kdo zval, ne toho, kdo pozván nebyl," vysvětlil.