KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2021 Kraj začal pomáhat chovatelům s ochranou stád před vlkem
Zpět

Kraj začal pomáhat chovatelům s ochranou stád před vlkem

Přidáno 17. 12. 2021
Ilustrační foto
Královéhradecký kraj vyplatí chovatelům první dvě dotace ve výši přes půl milionu korun na vybudování plotů proti vlkům. Individuálními dotacemi kraj kompenzuje výpadek státních peněz a na podporu budování pasivní obrany proti útokům predátorů vyčlenil tři miliony korun. Jinou možnost příspěvku na pomoc v boji s vlkem v současné chvíli chovatelé nemají.

„V srpnu letošního roku přestal stát chovatelům kompenzovat náklady na ochranu stád před vlky a nový dotační program začne fungovat pravděpodobně až v prvním čtvrtletí příštího roku. Královéhradecký kraj proto vyčlenil tři miliony korun, aby chovatelům kompenzoval náklady na budování pasivní ochrany proti vlkům. Nyní vyplatíme dvěma žadatelům částku 515 tisíc korun,“ uvedl náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Bělobrádek.

 

Krajské peníze pomohou s vybudováním téměř kilometrového plotu z poplastovaného pletiva okolo pastviny na svazích u Janovic na Trutnovsku. Druhá dotace podpoří stavbu ohrady u farmy na Broumovsku, kam chovatelé budou zahánět ovce na noc.

 

Stále platí, že stát na základě zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy kompenzuje chovatelům ztráty. Od začátku tohoto roku do poloviny letních prázdnin vyplatil na náhradách za škody způsobené vlkem přes jeden milion korun. Během srpna a první poloviny září nahlásili chovatelé další čtyři útoky. Škoda na čtyřech ovcích a jednom beranovi vyšplhala na 31 tisíc korun