KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2022 Broumovská farnost získala platební terminály. Na opravu kostelů budou moci návštěvníci přispět bezh
Zpět

Broumovská farnost získala platební terminály. Na opravu kostelů budou moci návštěvníci přispět bezhotovostní platbou

Přidáno 15. 7. 2022
Ilustrační foto
Tiskové zprávy
Na opravy zdejších unikátních barokních kostelů půjde v nejbližší budoucnosti přispívat bezhotovostním platebním stykem. ČSOB nabídla platební terminály broumovské farnosti na půl roku zcela zdarma. Podle europoslance Tomáše Zdechovského se jedná o velký posun, který pomůže farnosti vybrat mnohem více peněz na rekonstrukci broumovských kostelů.
„Jsem rád, že se povedlo proklestit další cestu, jak pohodlně, a třeba i velkoryse přispět k neutuchajícím snahám o obnovu kostelů,“ komentuje s radostí broumovský farář Martin Lanži, pod jehož taktovkou postupují opravy sakrálních staveb mílovými kroky.

Vzhledem k tomu, že aktuálně probíhá na Broumovsku každoroční akce Léto otevřených kostelů, díky které přijedou do regionu tisíce návštěvníků, nechce Lanži s instalací platebních terminálů příliš otálet.

„Budeme se snažit o zprovoznění v co nejkratší možné době. Zvažujeme instalaci terminálů minimálně pro tři kostely, a to farní sv. Petra a Pavla a kostely v Ruprechticích a Otovicích, případně ve Vernéřovicích a Martínkovicích,“ dodává farář s tím, že si dovede představit jeden platební terminál také u gotické malby, která bude oficiálně zpřístupněna 8. září za účasti europoslance Zdechovského, jenž dohodu s bankou zprostředkoval.

Podle Zdechovského se tato nabídka vztahuje na farnosti po celé České republice. „Už nyní registruji zájem několika dalších farností, tak uvidíme, jak se jim podaří s bankou domluvit,“ doplňuje lidovecký europoslanec, který ocenil bezkonkurenční nabídku ČSOB. „Ve spojení jsme byli ještě s další bankou, jež si ale za instalaci a provoz účtovala vysoké ceny, na které by farnosti neměly peníze,“ prozrazuje Zdechovský.

Opravy broumovských kostelů pokračují ve vysokém tempu. Právě probíhá předpřípravná fáze k obnově fasád v Otovicích, Vižňově a Heřmánkovicích. „Věříme, že se nám podaří opět úspěšně zažádat o peníze z fondů EU. Myslím, že šance jsou vysoké i díky tomu, že kostely jsou od července zapsány jako národní kulturní památky,“ dodává na závěr Lanži.