KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2022 Lidovecké hovory – Mnohonásobný starosta Miroslav Uchytil: Díky dotacím Ministerstva životního prost
Zpět

Lidovecké hovory – Mnohonásobný starosta Miroslav Uchytil: Díky dotacím Ministerstva životního prostředí během 2 let vyměníme všechny veřejné lampy za úspornější

Přidáno 20. 9. 2022
Ilustrační foto
Miroslav Uchytil se pyšně rozhlíží po svém Chlumci nad Cidlinou, kde jako starosta za KDU-ČSL slouží už skoro čtvrtstoletí. A má být na co hrdý. Toto šestitisícové město položené v blízkosti dálnice D11 na Královéhradecku prosperuje a počet jeho obyvatel se pravidelně díky mladým rodinám zvyšuje.

Když se ohlédnete zpátky, na co nejvíce z věcí, které se vám povedly, jste pyšný? 
Musím v prvé řadě uvést dopravní terminál, což je náš klíčový projekt, na kterém jsme intenzivně pracovali prakticky 9 let a který, jak věřím, úspěšně dokončíme letos v září. Byl to maraton a velmi obtížná záležitost, protože jsme museli spoluvlastníky potřebných pozemků složitě shánět až v zahraničí. Ale povedlo se, i díky dotacím z EU, které hradí 85 % z celkových 33 milionů, 5 % pak přihodil stát.

Náš nový dopravní terminál pomůže hlavně ke zkapacitnění parkování, protože přespolní blokovali parkovací místa, je tam modernější stání pro autobusy včetně krytých zastávek, vylepšení odtokových možností pro vodu, lepší komfort pro kolaře, protože nové prostory pro odložení kol jsou hlídané kamerovým systémem. Vše vzniklo u železniční stanice. Naše město je 23. nejdůležitějším dopravním železničním uzlem v ČR. Již nyní tak u nás projede či zastaví 120 vlaků za 24 hodin a po zkapacitnění trasy na 2 koleje, které chystá stát, to bude přes 200 vlaků denně.
 
A co úspory s energiemi, což je velmi aktuální téma?
Zmíním jednu věc. Celá oblast nového dopravního terminálu bude osvícena úspornými LED světly. Ministerstvo životního prostředí  totiž spustilo dotace zajišťující úhradu až  70 % nákladů na výměnu veřejného osvětlení. Díky tomuto velmi užitečnému dotačnímu titulu během dvou let vyměníme všechny veřejné svítilny ve městě, a to za úspornější světla.
 
Narazili jste při vybudování toho moderního dopravního terminálu na nějaký zásadnější problém?
Už jsem to naznačil. Hodně nás zdrželo to, že jsme museli v zahraničí dohledávat příbuzné původních spoluvlastníků, já sám jsem se dokonce musel kvůli tomu dvakrát vydat do Francie. Bohužel, české zákony nám v tomto moc nepomohly a zasloužily by novelizaci. Když je nedohledatelný vlastník, tak by tím neměly být blokovány veřejně prospěšné stavby.
 
Knihovna.jpgKromě dopravního terminálu, co byste ještě z vašich projektů zmínil?
Musím se pochlubit naší úžasnou knihovnou. Otevřeli jsme ji v roce 2019, přímo na náměstí v moderní budově. Sice to byl trochu boj s památkáři, ale výsledkem je bezbariérová stavba, která v celostátním kole Stavba roku 2020 získala druhé místo. Porota ocenila mj. její nízkoenergetičnost, kterou zajišťují tepelná čerpadla, rekuperace a  ideální stavební výplně. Dále vyzdvihla i umístění v centru a vkusné zasazení do našeho Klicperova náměstí. Díky tomu se nám návštěvnost městské knihovny více než zdvojnásobila . Stalo se z toho přirozené kulturní centrum. V přízemí je knihovna, nahoře víceúčelové prostory pro naší početnou Základní uměleckou školu, taneční kroužek, výtvarný kroužek.



Vaše město bylo v minulosti zahlceno dopravou, včetně té nákladní. Jak se to podařilo vyřešit?
Když jsem se stal starostou, tak mně hrozně vadilo, že centrem města jezdilo přes 31 000 nákladních i osobních automobilů denně. Vedle nich chodily maminky s kočárky. Nosy malých dětí byly ve výšce výfuků. Jako chemik jsem si uvědomoval,  jaké karcinogeny děti inhalovaly a co to znamená pro jejich zdraví. To mě hodně motivovalo, takže jsme založili kontrolní dny dostavby dálnice D11 a všechna důležitá jednání probíhala u nás v Chlumci nad Cidlinou. Výrazně jsme tím urychlili výstavbu dálnice, odhaduji tak o 3 roky. Tím jsme našim lidem nejen výrazně pomohli zdravotně, ale má to i významný bezpečnostní přínos, protože dle statistik je doprava na dálnici 3,5krát bezpečnější, než na dalších typech silnic.
 
Vy si zakládáte na tom, že vaše město dlouhodobě roste, stěhují se k vám mladí lidé a rodiny. Jak je lákáte?
Je to celkem jednoduché. Mladí vědí, že se jako město rozvíjíme, budujeme další služby tak, aby tady naši lidé měli úplně vše, a jsme také dobře dopravně dostupní s výhodnou polohou. Ale lidé potřebují hlavně bydlet. Spolu se zmíněným dopravním terminálem jsme pro město koupili i další nové pozemky, ty jsme zasíťovali a nabízíme je stejně jako v minulosti mladým rodinám. Aktuálně máme připraveny pozemky pro výstavbu asi 150 rodinných domků ve 3 lokalitách. Navíc jsme zde uvítali další projekt soukromého investora, který počítá s až 700 novými byty. Do pár let by naše město mohlo mít, jak věřím, přes 7 000 obyvatel. Pomáhá nám i výhodná poloha, z Chlumce je všude blízko, máme dobré spojení do Hradce Králové i do Prahy, kde je spousta pracovních příležitostí.
 
Ovšem v mnoha obcích, které rostou, si místní stěžují na nedostatek míst ve školách a školkách a na zhoršování dalších služeb. Jak toto řešíte?  
Musíte myslet pořád dopředu, s předstihem, a pracovat na tom neustále. Již nyní máme velkou školu, ale už je s ohledem na rostoucí počet obyvatel na hranici své kapacity. Již máme proto připraveny projekty na zvýšení kapacity naší mateřské školy a zvýšení kapacity základní školy.
 20220728_153008-Copy.jpg
Na co byste tedy pozval třeba návštěvníky z jiných obcí, aby se přišli do Chlumce podívat?
Už 11. sezónu provozujeme nádherné velké koupaliště, říkáme mu Egypt v Čechách. To jsme také zrekonstruovali. Uprostřed je ostrov ve tvaru Rejnoka, kde se mohou lidé najíst, kolem koupaliště máme vybudováno mnoho sportovišť pro dospělé i děti. V areálu naše město provozuje autokemp, ten je beznadějně plný, díky němu jsme jako obec v plusu. Jsme mladé město, takže máme i Fajnpark, zábavní park pro děti i celé rodiny s mnoha nejen zážitkovými a sportovními, ale i naučnými a přírodními atrakcemi. A pak nesmím zapomenout na barokní skvost rodu Kinských, zámek Karlova Koruna, který projektoval Santini. Takže máme úplně vše, ročně naše město navštíví 120 000 lidí.
 
Jaké máte priority na další období, co je ještě před vámi?
Rádi bychom s pomocí EU fondů vybudovali nový větší denní stacionář pro seniory, protože přestávají stačit současné kapacity. Inspirovali jsme skandinávským modelem, tj. „mateřskou školou pro seniory“. Funguje to tak, že ráno seniory jejich blízcí dovezou, večer odvezou. Pro lidi je to výrazně levnější než klasický domov důchodců i citově ohleduplnější. Chceme samozřejmě dále pokračovat ve zvětšování našeho města a jeho zvelebování.
 

Opakovaně zmiňujete EU fondy. V čem je to tajemství, že je dokážete tak účelně využívat ve prospěch města?
Není za tím žádné tajemství, jen práce a dobří lidé. Máme kvalitní odborníky v našich odborech na radnici a opravdu se tomu vedení města, nejen já, systematicky věnuje a je aktivní. Je to samozřejmě i o zkušenostech a plánování. Za mou éru jsme tak do Chlumce nad Cidlinou dokázali dostat přes půl miliardu korun dotací od EU a českého státu. A věřím, že výsledky jsou vidět na první pohled. Navíc bych rád zdůraznil, že jako město nemáme žádné dluhy.
 
Takhle to vypadá jako velká idyla. Město se rozrůstá, láká nové občany, zkrášlujete ho, využíváte efektivně dotace a vlastní finance dáváte do rozvoje. Ale přeci jen, určitě je něco, co trápí i vás?
Určitě, problémů je samozřejmě řada. Zmíním dva. Aktuálně jako město vedeme soudní spor v případu, který má celorepublikový přesah. V areálu našeho Domu dětí a mládeže máme krásné vzrostlé 90leté javory. Ovšem před asi 14 lety tam v sousedství přibyly parcely a jedna rodina si v bezprostředním sousedství javorů vybudovala japonskou zahradu. A samozřejmě, vzrostlé stromy mají listy a ty listy logicky padají i na sousední pozemek. Rodině se to ale nelíbí a nás jako město zažalovala. A soudy k našemu údivu rozhodly, že za to jsme odpovědní. A teď co? Pokácet stromy nemůžeme, jsou chráněny. Je to absurdní spor, který teď leží u Nejvyššího soudu. Soudcům někdy chybí zdravý rozum.
A pak druhá věc, podnět pro naše zákonodárce. Legislativa nám jako městu neumožňuje poradit si jednoduše s osobami, které na veřejných prostranstvích obtěžují kolemjdoucí. Jediné, co můžeme, je zabavit jim alkohol, ale ten není tak snadné poznat. Jako bývalý chemik jsem proto sestavil jednoduchý přístroj na detekci alkoholu v nádobě z par a ono to funguje. Ale je to zase jen nouzové řešení.
 _DSC5482-Copy.JPG
V čele města jste už 28 let, 6. volební období a předtím jedno období jako místostarosta. Jak se vám dařilo udržet důvěru voličů tak neuvěřitelně dlouho, v čem je vaše tajemství?
Není to žádné mystérium, musíte pořád pracovat, soboty, neděle, nenechat se odradit, jít si za svými cíli někdy jako buldok. Musíte i pořád aktivně přemýšlet, co by se dalo zlepšit, protože starostování beru jako službu. Samozřejmě to není o jedné osobě, vždy potřebujete i štěstí a tým dobrých lidí, na které se lze spolehnout.
 
Jak se za těch 24, respektive 28 let změnila podle vás politika?
Nikdy se nezavděčíte všem, i kdybyste nakrásně chtěl. To platilo před 30 lety i teď. Hodně se ale změnil způsob komunikace. My vydáváme v nákladu 1000 ks Chlumecké listy, což je tištěné informační periodikum pro naše občany. Ale vidím kolem sebe, jak se těžiště diskusí mezi mladými ale už i střední generací přesouvá na sociální sítě, což je mnohdy vulgární prostředí, kde si lidé na dálku nevybíravě vyřizují účty a je to semeniště šíření fám a nepravd.  
Jak komunikujete s občany? 
Starosta musí být v pravidelném a velmi úzkém kontaktu s občany, bez toho se to neobejde. Já jsem si například nedávno spočítal, že jsem za svou éru oddal už asi 1500 párů, protože u nás v obci máme naštěstí hodně svateb. Samozřejmě děláme i vítání občánků, ale opět máme takovou inovaci. Inspirovali jsme se Františkem Josefem a za každého narozeného člověka sázíme strom, už jsme jich takto zasadili asi 800. Je to vždy pěkná veřejná akce, kdy stromy sází tatínkové, jsou u toho i maminky a děti a dělá to pak dobře všem - rodičům, dětem, které mají svou alej, ale i životnímu prostředí.
 
Co to jsou pro vás lidovecké hodnoty? Čeho bychom se podle vás měli držet?
KDU-ČSL je lídr v sociální oblasti, v pomoci skutečně potřebným lidem, tam je pozitivem, že jsme středovou stranou. Pravicové strany na toto zapomínají a levicové to naopak přehánějí. My dlouhodobě poskytujeme vyváženou veřejnou pomoc potřebným obyvatelům. Zásadní je, že jsme vždy pomáhali rodinám s dětmi, na rozdíl od dalších stran. Rodiny s dětmi jsou v obtížné situaci, ty náklady jsou enormní. Vzhledem k tomu, že nechceme vymřít, tak rodiny s dětmi musíme podpořit v maximální možné míře, jen bych tu pomoc zastropoval třeba do 3 dětí a pak podporu snížil.  
A ještě bychom měli vést lidi k co nejmenší rozvodovosti, protože ta je v Česku velmi vysoká. Mé přání by bylo, aby mladé rodiny překously neshody a byly schopné dělat kompromisy, protože jinak na to doplácí děti.

Děkuji moc za rozhovor a přeji, ať se ve vašem městě i nadále dobře žije a ať se vám opět zadaří pěkný úspěch ve volbách.

Petr Kopáček
 
 _DSC5457-Copy.JPG