KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2022 Marian Jurečka (KDU-ČSL): Chci akcentovat podporu rodin v agendě našeho evropského předsednictví
Zpět

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Chci akcentovat podporu rodin v agendě našeho evropského předsednictví

Přidáno 20. 6. 2022
Ilustrační foto
kdu.cz
Místopředseda vlády České republiky a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka včera v podvečer vystoupil v Římě na mezinárodní konferenci věnované „Kráse rodiny“, organizované Federací katolických rodinných sdružení v Evropě (FAFCE). Jeho příspěvek nesl název „Rodiny jako první mosty vedoucí k míru, s podtitulem: Evropské rodiny v přijímání uprchlíků“.
„Jsem od středečního večera zde v Římě, kam jsme přicestovali s delegací pana premiéra na cestu, která byla připravována v posledních týdnech vzhledem k setkání se Svatým otcem. Musím říci, že návštěva u papeže Františka byla opravdu něčím výjimečným, byť tu hlavní pracovní část nesl na svých bedrech pan premiér Fiala. Jako ostatní členové delegace jsme měli možnost krátce se s papežem Františkem pozdravit, ale i to je něco výjimečného v životě politika. Celou tuto návštěvu chápu také jako něco symbolického – nejde tu jenom o nějaké formální setkání, ale o velmi silný vzkaz jak z České republiky, tak ze strany Svatého stolce o tom, že vztahy mezi Vatikánem, Svatým stolcem a Českou republikou, potažmo českou vládou, dostávají jiný rozměr, než jaký měly v posledních několika letech. Je tu premiér a vláda, kteří se opravdu hlásí k principům a hodnotám křesťanství a židovství a mají to vetknuto ve svém programu," vyzdvihl vicepremiér.

Návštěva se týkala také dalších témat. "Včerejší setkání pana premiéra s papežem se dotklo i aktuální situace na Ukrajině. Jednalo se též o tom, co se děje v České republice, o tom, že neseme odpovědnost za některé priority, které dnes v Evropě potřebujeme řešit, jako je právě pomoc Ukrajině a pomoc uprchlíkům, přicházejícím z Ukrajiny. Zároveň nám pan premiér sdělil, že měl s papežem možnost hovořit o životě církve před rokem 1989 i o svém osobním příběhu hledání víry, kterou našel a stal se aktivním věřícím člověkem. I to symbolizuje, že obsah rozhovorů nebyl úplně obvyklý. V minulosti jsem zažil řadu setkání na vrcholné úrovni, kde se však o osobních věcech prakticky vůbec nehovoří,“ dodal Juečka.

Zdroj fotky: Vatican media
Více zde.