KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2022 Marian Jurečka (KDU-ČSL): Chci dostat všechny agendy sociální podpory do digitální podoby
Zpět

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Chci dostat všechny agendy sociální podpory do digitální podoby

Přidáno 8. 11. 2022
Ilustrační foto
lidovky.cz
Ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se pro web Lidovky.cz vyjádřil k otázkám ohledně digitalizace agend sociální podpory či případného snižování podpory v nezaměstnanosti a také podpoře ukrajinských uprchlíků.
Bude převádění agend z různých úřadů fungovat ve větší míře? Je to hudba budoucnosti?
Chci dostat všechny agendy sociální podpory do digitální podoby. V okamžiku, kdy nám člověk odešle žádost, my pak část dávky zpracujeme automaticky. Tak to funguje už u humanitární nebo solidární dávky. Vše projde IT systémem až na výplatní bránu, napárují se kontrolní momenty s databází policie a odešle se to výplatně na účet. Do tohoto režimu chceme dostat většinu dávek. Samozřejmě ale budou výjimky – u dávek, u kterých je třeba posouzení či sociální šetření. Tam jsou personální kapacity potřeba.

MPSV je ve složité situaci: je tu tlak na spoustu nových výdajů, zároveň na to, aby se výdaje snižovaly. Od příštího roku chcete snížit a zkrátit podporu v nezaměstnanosti, na druhou stranu by ale v té době mohly přijít recese a propouštění.
Jsem si toho vědom, vývoj na pracovním trhu bedlivě sleduji. Z průzkumu nálady firem z konce září víme, že 22 % firem zvažovalo propouštění. Ale 33 % firem říkalo, že plánuje lidi nabírat. Firmy poptávají zhruba 300 tisíc pracovních pozic. Opatření je zaměřeno na ty, kteří jsou na podpoře v nezaměstnanosti dlouho a opakovaně. Musíme hájit zájem i ostatních daňových poplatníků tak, aby podpora v nezaměstnanosti odrážela stav na trhu práce. Ano, kdyby nezaměstnanost začala růst, dostala se třeba na čtyři procenta, bylo by potřeba principy podpory znovu upravit.

Více zde.