KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2022 Předsednictvo KDU-ČSL chce co nejdříve dokončit novelizaci energetického zákona. Obcím a městům je t
Zpět

Předsednictvo KDU-ČSL chce co nejdříve dokončit novelizaci energetického zákona. Obcím a městům je třeba pomoci s komunitní energetikou

Přidáno 23. 8. 2022
Ilustrační foto
Vedení lidovců na dnešním jednání Předsednictva KDU-ČSL přijalo usnesení, které ukládá ministrům za KDU-ČSL dokončit debatu k novelizaci energetického zákona. Vedení strany chce co nejdříve znát její časový harmonogram a věcný obsah.
„Předsednictvo KDU-ČSL ukládá ministrům za KDU-ČSL na vládní úrovni co nejdříve dokončit debatu k novelizaci energetického zákona a znát časový harmonogram a věcný obsah připravované novely energetického zákona od ministerstva průmyslu a obchodu,“ stojí v usnesení.

„KDU-ČSL považuje za zásadní, aby vláda nastavila legislativní parametry komunitní energetiky tak, aby co nejdříve pomohly obyvatelům, firmám a obcím energie sdílet, a tím podpořit další opatření vedoucí k nižším cenám a větší soběstačnosti domácností, obcí i firem. Dotační tituly na podporu komunitní energetiky jsou již ze strany ministerstva životního prostředí nastaveny a žadatelé jen čekají na chybějící legislativu,“ píše se dále v usnesení.

„Nová doba si žádá nový pohled na věc. Dříve bylo zvykem, že každé město mělo ve své blízkosti elektrárnu a mělo vlastní zdroj energie. K této podstatě se chceme vrátit. Přechod na čistší energetiku a zbavování se závislosti na fosilních zdrojích navíc potřebujeme i v kontextu dnešní ruské agrese. Proto už nyní běží nové výzvy z Modernizačního fondu. K nim patří především nové dotace na výstavbu fotovoltaických elektráren v menších obcích do tří tisíc obyvatel. Obce se díky projektům posunou k větší energetické soběstačnosti a budou moci nastartovat komunitní energetiku,“ zdůrazňuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).

„Je na čase, aby si každý z nás mohl vyrábět svou vlastní energii a přebytky pouštět do společné sítě. Díky tomu můžeme být nezávislí na velkých dodavatelích a udržovat stabilní cenu energií. Na městských střechách v Brně máme fotovoltaiku už dávno a v našich snahách chceme pokračovat. Klíčová je ale chybějící legislativa,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.