KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2022 Tomáš Zdechovský varuje: Dejte si pozor na falešné vnuky, volají v noci a chtějí peníze

Přidáno 3. 2. 2022
kdu.cz

Podvodníci a šmejdi využívají momentu překvapení a volají v noci seniorům, ze kterých se snaží vylákat peníze. Promyšlenou praktiku popisuje v rozhovoru pro České důchody europoslanec Tomáš Zdechovský. „Telefon může zabrat minutu a za tu dobu mohou přesvědčit seniora a vytáhnout z něj třeba 100 tisíc korun. Jsou to rychle a snadno vydělané peníze,“ říká a radí, jak se útokům bránit.

Proč jste se nyní začal věnovat takzvaným šmejdům? Jsou opět krok před legislativou a zneužívají důvěřivosti lidí?

Dostal jsem před Vánocemi několik e-mailů od seniorů a občanů, kteří mě informovali, že se buď jim, nebo jejich známým, ozvali podvodníci, kteří z nich zkoušeli vytáhnout peníze takzvanou metodou VNUK. Spojil jsem se proto s policií a požádal je o informace, jestli o této metodě něco ví, jak monitorují aktivity šmejdů a kde je podle nich největší problém. Dostal jsem od nich cenné materiály, se kterými v současnosti pracuji.

Policie nemá dostatek lidí na to, aby tento zločin potírala. Podvodníci jsou častokrát součástí mezinárodních zločineckých organizací, což práci policistům dost komplikuje. Chybí větší provázanost a spolupráce s policií v okolních zemích, kde podvodníci také úspěšně operují.

Nedostatečná je i legislativa, protože tresty pro tyto podvodníky jsou příliš nízké. Bavíme se tady o sazbě dvou let odnětí svobody, což je strašně nízký trest. Je potřeba úpravou legislativy zvýšit sazbu na 2 až 8 let.