KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2022 Zdeněk Nekula (KDU-ČSL): Vlastních potravin máme víc než dost
Zpět

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL): Vlastních potravin máme víc než dost

Přidáno 24. 6. 2022
Ilustrační foto
Reflex
Potravin máme nejen dostatek, ale i nadbytek. Ti, co straší jejich nedostatkem a vyhrožují razantním zdražováním, lžou, říká mimo jiné v rozhovoru ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).
Pár dnů poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, se začaly objevovat zprávy, že některých potravin bude kvůli válce nedostatek a mohou skokově zdražit. Zatím se ale nic z toho nestalo. Jak to tedy je?
Vlastních potravin máme dost. Dokonce, řekněme si to na rovinu, máme nadbytek. To všechno strašení některých zájmových skupin bylo lživé a účelové, hájily své vlastní zájmy a válku na Ukrajině zneužily jako záminku. Ale média se jejich křiku chytla.

A jak je to s obilím?
Tady se použila ukázková mediální zkratka: začala válka na Ukrajině, což je obilnice Evropy, nebude tedy obilí na Blízkém východě nebo v Egyptě a určitě ani u nás, protože Egypťané a Arabové nás vykoupí, my zemřeme hlady, neboť nebude chleba… Z toho někteří vyvodili, že bychom neměli vyvézt ani zrnko pšenice… Zkrátka nesmysly. Přitom já jsem trpělivě celou dobu vysvětloval, že nejen že jsme soběstační, ale máme výraznou nadprodukci, nějakých sto padesát procent. U pšenice dokonce, když to vezmu dlouhodobě, až dvě stě procent. Naši zemědělci ke všemu na podzim oseli o deset procent víc ploch s obilím než rok předtím.

Více zde.
Zdroj fotografie: Reflex