KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Lidovci důrazně nesouhlasí s legalizací kokainu a dalších drog
Zpět

Lidovci důrazně nesouhlasí s legalizací kokainu a dalších drog

Přidáno 22. 9. 2023
Tiskové zprávy
KDU-ČSL se důrazně ohrazuje proti možné legalizaci kokainu. Protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v současné době prosazuje legalizaci marihuany v tak rozsáhlé podobě, že to v rámci Evropy nemá obdoby. V úterý pak v rozhovoru pro média dokonce řekl, že si dokáže představit i legalizaci prodeje kokainu, tedy jedné z nejtvrdších drog. To je pro lidovce nepřijatelné!
„Nikdo nechce dělat zločince z babičky, která potřebuje léčivou mast z konopí na kolena. To je v pořádku. Legalizace kokainu včetně jeho prodeje je ale něco úplně jiného. Kokain je tvrdá droga. A je úplně jedno, že oficiálně by se jeho legalizace týkala jen dospělých. Na příkladu Kanady vidíme, že marihuanu po legalizaci užívá stále více dětí. Neexistuje důvod, proč by to s kokainem v České republice mělo být jinak. Nejen jako politik, ale hlavně jako táta pěti dětí naprosto odmítám vystavovat kohokoli tomuto riziku. Národní protidrogový koordinátor má hledat cesty, jak bojovat proti závislostem na drogách, a nikoli jak je volně prodávat,“ říká předseda strany Marian Jurečka.

„Lidoveckou prioritou je především ochrana zdraví a podpora prevence nejen v kontextu drog, ale také u nadměrného užívání alkoholu. I s tím máme v České republice problém. Proto jako prioritu vidíme především ochranu dětí a mládeže před negativními vlivy jakýchkoli návykových látek. Dokud nezavedeme předvídatelné a dlouhodobé financování prevence a léčby, jakékoli další kroky směrem k uvolňování nedávají smysl,“  vysvětluje první místopředseda strany Jan Bartošek.

„Česká odborná psychiatrická společnost minulý týden v oficiálním dopise varovala nejvyšší ústavní činitele před legalizací marihuany. Užívání konopí může vést k úzkostným stavům, poruchám soustředění, prokazatelně způsobuje pokles IQ a zvyšuje riziko propuknutí demence, či dokonce i schizofrenie. A to je marihuana měkká droga. Nyní se bavíme o legalizaci kokainu, tedy jedné z nejtvrdších drog. Za mě prostě žádné peníze do státního rozpočtu nestojí za ohrožení zdraví našich občanů, a zejména dětí,“ zdůrazňuje lidovecký zdravotnický expert Tom Philipp.