KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Marian Jurečka (KDU-ČSL): Podpora českých domácností neustále roste

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Podpora českých domácností neustále roste

Přidáno 3. 2. 2023
MF DNES
Ministr práce Marian Jurečka chce na jaře zveřejnit základní body nové penzijní reformy. Rád by, aby se více zhodnocovaly vklady v penzijním spoření a aby se zohlednilo, že někdo po studiu nastupuje na pracovní trh později. Opatrně v rozhovoru pro MF DNES mluví i o tom, že by některé profese chodily do penze dřív než jiné. "Během března zveřejním konkrétní parametry," slibuje Jurečka.

Někteří lidé nadávají na to, že se podporují Ukrajinci a stát nedává dost našincům. Kolik stála do konce loňského roku nebo do konce ledna podpora ukrajinských uprchlíků?
Za loňský rok jsme zaplatili 8,6 miliardy korun v rámci humanitární dávky a zhruba 1,6 miliardy korun českým domácnostem, které u sebe někoho z uprchlíků ubytovaly. Českým občanům stát jen měsíčně vyplatí na podporách přes devět miliard korun, tak je evidentní, že tu o nějakém zapomínání na ně nemůže být řeč. Naopak, podpora českých domácností neustále roste. Pokud jde například o příspěvek na bydlení, měli jsme v lednu 2022 celkem 143 tisíc vyplácených dávek a v prosinci to bylo už 228 tisíc případů. To je nárůst o 60 procent jen za poslední rok. U přídavků na dítě jsme se dostali z 229 tisíc na 380 tisíc podpor ke konci roku 2022.

Je podle Vás správné v době vysoké inflace plošné vyplácení podpory, jako je 500 korun výchovného za každé dítě, nebo dříve vyplacených 5 000 korun za každé dítě?
To výchovné není dávka. Je to součást důchodu, který odráží výchovu dítěte. Je nezbytně nutné, aby stát vyslal signál, že za péči o děti, která představuje mnoho omezení, nebude člověk potrestán. Naopak, že si toho stát váží. V naprosté většině jde o ženy, které mají výrazně nižší důchod než muži.