KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): I slovo může být zbraní. Proti Rusku musíme bojovat také v oblasti zprav
Zpět

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): I slovo může být zbraní. Proti Rusku musíme bojovat také v oblasti zpravodajské a informační války

Přidáno 24. 7. 2023
Ilustrační foto
Česká televize
Richard Moore, ředitel britské rozvědky, ve svém projevu na britské ambasádě v Praze zdůrazňoval historické paralely mezi současnou ruskou agresí na Ukrajině a invazí do Československa v roce 1968. O fungování tajných služeb, boji s dezinformacemi i závislosti na Číně hovořil v pořadu 90‘ ČT 24 poslanec za KDU-ČSL a předseda Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS Pavel Bělobrádek.
Na otázku, zda a jakým způsobem se změnila činnost Bezpečnostní informační služby po vypuknutí války na Ukrajině, uvedl lidovecký poslanec, že její činnost se dramaticky změnila již po událostech ve Vrběticích. „Jakmile byly vyhoštěny desítky ruských občanů, z nichž velká část pracovala na ambasádě jako skrytí důstojníci tajných služeb, působení ruské rozvědky se pro Ruskou federaci dramaticky zkomplikovalo. Víme však, že ruská i čínská zpravodajská centra mají o Českou republiku stále mimořádný zájem. V dnešní době narativ o tom, že Čína je pro nás ekonomicky zajímavá a že je třeba s ní dobře vycházet, trochu ochladl. Všichni vidíme, že přílišná závislost na zemi s totalitním režimem je velice nebezpečná. Aktuálně jsme závislí na mnohých výrobcích a surovinách, které jsou tak zásadní, že mohou ovlivnit celá průmyslová odvětví. Je to důsledkem určité naivity a ztráty obezřetnosti v rámci celé Evropské unie. Říkali jsme si, že kde se obchoduje, tam se neválčí, a ono se ukazuje, že tam, kde se obchoduje, to může dojít do skutečné bezpečnostní hrozby. A to je do budoucna velkým rizikem,“ vysvětlil Pavel Bělobrádek.

Podle Bělobrádka je pro Českou republiku aktuálně velkou výzvou také boj s dezinformacemi. „Jsem přesvědčen o tom, že určitou únavou z té délky války, která se prodlužuje, a také vlivem dezinformací ochabuje pomoc občanů směrem k Ukrajincům. Projev Richarda Moora vnímám jako povzbuzení, že také v nekonvenční oblasti války, která má podobu informačního a zpravodajského boje, můžeme Rusy porazit a že další podpora Ukrajiny má smysl,“ doplnil poslanec za KDU-ČSL.

Více zde.