KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): Nad umělým zastropováním cen neuvažujeme, lepší je zdravá soutěž mezi ře

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL): Nad umělým zastropováním cen neuvažujeme, lepší je zdravá soutěž mezi řetězci

Přidáno 24. 3. 2023
CNN Prima NEWS
V debatě s poslancem Davidem Pražákem se Pavel Bělobrádek, poslanec KDU-ČSL, vyjádřil k neúměrnému nárustu cen potravin v České republice. Podle Pavla Bělobrádka by se Česká republika neměla vydat směrem zastropování cen potravin tak, jako to udělalo Maďarsko, ve kterém mělo zastropování opačný efekt a některé potraviny zdražily až čtyřnásobně. Nejvhodnějším řešením je podle něj zachovat zdravou soutěž mezi řetězci.
„Já jsem přesvědčen, že sociálně tržní hospodářství, ke kterému se KDU-ČSL hlásí, má především vyžadovat pravidla pro správné fungování trhu, a teprve v případě selhání trhu má nastoupit stát, což je přesně tento případ, kdy neadekvátně rostly ceny potravin v poměru k nákladům jejich producentů,“ dodává poslanec Pavel Bělobrádek.

„Maloobchody nesou za tento stav veliký podíl viny, ministerstvo zemědělství již podalo kvůli předraženým vejcím podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Chtěl bych, aby české obchodní orgány včetně České obchodní inspekce zesílily svůj dohled, avšak zastropování cen potravin tak, jak to udělalo Maďarsko, není řešením. V Maďarsku jsou i přes uměle zastropovanou cenu základních potravin některé z nich několikanásobně dražší než před lety. Dle mého názoru je lepší zdravá soutěž mezi řetězci a jako ministerstvo neuvažujeme nad umělým zastropováním cen,“ zdůrazňuje Pavel Bělobrádek.