KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Senátorský klub KDU-ČSL podpořil zlepšení ochrany zaměstnanců
Zpět

Senátorský klub KDU-ČSL podpořil zlepšení ochrany zaměstnanců

Přidáno 20. 4. 2023
Ilustrační foto
Senátorky a senátoři přijali novelu zákona, která posílí ochranu zaměstnanců před úpadkem jejich zaměstnavatele.

„Platební neschopnost zaměstnavatele je důležitou právní skutečností, která zásadně ovlivňuje peněžité nároky zaměstnanců a je jednou z podmínek pro uplatňování nevyplacené mzdy u úřadu práce,“ uvedla senátorka Miluše Horská (za KDU-ČSL), která předsedá senátnímu výboru pro sociální politiku.

„Ať už jsou příčiny platební neschopnosti jakékoliv, skutečností zůstává, že přivádí zaměstnance do svízelných sociálních situací. Proto musíme zaměstnance účinněji chránit, abychom pomáhali odstraňovat potenciální finanční problémy. To je cílem normy, kterou jsme podpořili,“ dodala dále Horská.

Přijatá novela upřesňuje povinnosti zaměstnavatelů a také ochranu zaměstnanců před potenciálním úpadkem jejich zaměstnavatele, a to v rámci celé Evropské unie, což je podle Horské důležité. Přijetí normy předcházela dlouhá debata jak se svazy zaměstnavatelů, tak i zástupci úřadů práce. K novele byl ve Sněmovně připojen i pozměňovací návrh, který ruší povinnost agentur platit si pojištění proti úpadku.

„Úpravu legislativy jsme předložili po dohodě se zaměstnavateli, podle nichž je velmi těžké pojišťovnu, která by je proti úpadku pojistila, vůbec najít,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Navrátil.