KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): Evropa bez křesťanských hodnot by byla Evropou bez duše
Zpět

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): Evropa bez křesťanských hodnot by byla Evropou bez duše

Přidáno 21. 6. 2023
Ilustrační foto
FORUM 24
Svět je již více než deset let v režimu krizového řízení: zažili jsme globální finanční krizi a pandemii. Nyní jsme svědky toho, co to znamená mít krvavou a nelítostnou válku přímo na dosah ruky. Současně se svět mění rychleji než kdykoli předtím a rychlý technologický pokrok přináší příležitosti i výzvy. Ne všichni však z pokroku těží stejnou měrou.

Stále více lidí se v naší společnosti cítí osaměle, opuštěně a pozadu. Evropa musí chránit své občany v obtížných dobách krize a rychlých změn. Období krize obrací pozornost zpět k tomu, co je podstatné.

Co nás jako Evropany spojuje a je naším morálním kompasem?

Je na nás, abychom prosazovali naše křesťanské hodnoty a udržovali při životě politickou ideu Evropy, která je založená na našich křesťanských demokratických hodnotách.

Křesťanská demokracie znamená dělat politiku podle křesťanských hodnot. Není politickým dogmatem ani ideologií. Staví člověka do centra našeho politického dění. Jak nás učil Don Sturzo a katolická sociální nauka, člověk není prostředkem k dosažení cíle, ale cílem sám o sobě.

Náš závazek ke svobodě –⁠ dát lidem všechny možnosti k seberealizaci –⁠ nám dává velkou odpovědnost. Jsme zodpovědní jeden za druhého, za naše společenství. Slovy papeže Jana Pavla II: „Zavázat se k dobru všech a každého jednotlivce, protože jsme všichni zodpovědní za všechny“. Být křesťanským demokratem znamená prosazovat politické ideje založené na odpovědnosti, svobodě, subsidiaritě a pluralismu. Tato vůdčí filozofie dokázala pro Evropu více konkrétních politických cílů než kterákoli jiná.

Více zde.