KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): Kdo miluje, daruje krev. Lidovci se i letos zapojí do valentýnského dárc
Zpět

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): Kdo miluje, daruje krev. Lidovci se i letos zapojí do valentýnského dárcovství krve

Přidáno 13. 2. 2023
Ilustrační foto
tisková zpráva
Lidovci se po roce opět zapojí do celostátní akce Kdo miluje, daruje krev, která probíhá od pondělí do pátku po celé České republice. Cílem akce je, aby po domluvě s místními transfúzními stanicemi přišlo co nejvíce lidí darovat krev. KDU-ČSL vyzvala své členy, aby se přidali a aktivně zapojili do náboru prvodárců ve svém okolí.
Krev od dárců zachraňuje životy pacientům po úrazech, při operacích nebo třeba při komplikovaném porodu. Proto každá nemocnice potřebuje mít co nejširší dárcovský registr. Podle Českého červeného kříže chybí nemocnicím přibližně 70 tisíc dárců krve. Podle dat humanitární organizace kvůli vyššímu věku či zhoršení zdravotního stavu musí s dárcovstvím skončit kolem 30 tisíc lidí ročně. V České republice je zapotřebí mít alespoň 300 tisíc dárců krve, 40 tisíc dárců krevní plazmy, a navíc získat minimálně 30 tisíc prvodárců ročně, kteří by nahradili ty, co již krev darovat nemohou.

V České republice schází podpora i propagace

„Jako lidovci chceme jít příkladem a podpořit dárcovství krve v České republice. Krev je nenahraditelnou tekutinou, které je u nás stále velký nedostatek. Svátek svatého Valentýna je proto dobrou příležitostí, abychom oslovili mladé lidi a prvodárce k tomu, aby šli darovat krev. Pravidelné dárcovství krve je projevem lásky i odvahy člověka,“ zdůrazňuje europoslanec Tomáš Zdechovský, který akci Kdo miluje, daruje krev v roce 2007 založil. Sám má na svém kontě už 43 odběrů.

„V rámci své lékařské praxe ortopeda dobře vím, jak moc důležitá je darovaná lidská krev. Bez ní bychom nemohli provést většinu kloubních implantací, kterými pacientům vracíme možnost pohybu a zbavujeme je bolesti. A samozřejmě podobně důležitá je darovaná krev i v dalších medicínských oborech. Pomocnou ruku v takovém případě může podat kdokoli z nás. Jako ortoped si vážím každého člověka, který se rozhodne krev darovat a dát tak šanci někomu, kdo zrovna neměl štěstí. Lidovecká iniciativa ‚Kdo miluje, daruje krev' je pro to skvělou příležitostí. Nabourat, nebo nešťastně upadnout totiž jednou může každý z nás. Cením si toho, že se na sebe navzájem můžeme spolehnout,“ říká lékař a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský.

Kde mohou lidé darovat – seznam Transfúzních stanic: https://www.cervenykriz.eu/cz/bdk_jak/ZTS.pdf

Všechny informace o dárcovství:
https://www.prodarce.cz/darcovstvi/
https://www.cervenykriz.eu/cz/podminky.aspx