KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): Měli bychom se víc usmívat a věřit si. Žije mezi námi spousta šikovných
Zpět

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): Měli bychom se víc usmívat a věřit si. Žije mezi námi spousta šikovných lidí

Přidáno 7. 1. 2023
Ilustrační foto
Český Rozhlas
Hovoříme s poslancem Evropského parlamentu zvoleným za KDU-ČSL Tomášem Zdechovským, abychom se nejen ohlédli za rokem minulým, který byl pro Českou republiku díky předsednictví v Radě Evropské unie tak významný, ale abychom také nahlédli pod pokličku roku nového a pokusili se odhadnout, co od něj můžeme čekat.
Jak byste zhodnotil uplynulý rok 2022, který byl poměrně složitý pro nás všechny?
Byl to jeden z nejtěžších roků v historii samostatné České republiky. Za těch 30 let nepamatujeme, že bychom čelili po následku pandemie covidu také bezprecedentnímu ohrožení republiky. Protože je válka na Ukrajině a bomby dopadají nějakých 600 km od nás. A to významným způsobem ovlivnilo i atmosféru v české společnosti.

Jak se daří České republice přijímat lidi, kteří museli před válkou odejít ze svých domovů?
Musím říct, že v průběhu prosince jsem byl ve Spojených státech a tam jsem slyšel od šesti nebo sedmi senátorů a kongresmanů, že bylo neskutečně výborné, co Česká republika všechno zvládla. Vedle toho, že jsme příjímali uprchlíky a začleňovali je do naší společnosti bez toho, aniž by vznikly jakýkoliv problémy, tak obdivovali i naši humanitární a vojenskou pomoc Ukrajině. Takže já si myslím, že Česká republika tohle zvládla na jedničku.

Více zde.