KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): Řídit stát jako firmu, kterou ti nejschopnější opouštějí
Zpět

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): Řídit stát jako firmu, kterou ti nejschopnější opouštějí

Přidáno 9. 5. 2023
Ilustrační foto
reflex.cz
Pamatujete si na dobu, kdy se Andrej Babiš stylizoval do role schopného manažera a sliboval nám, že bude řídit stát jako svoji firmu? Ponechme stranou skutečnost, že Babišovo podnikání by nemělo šanci uspět bez státních dotací. Není totiž pochyb o tom, že zmíněné volební heslo znělo ve své době opravdu úderně a mnoho lidí na něj slyšelo. Jenomže Babišův slogan za ta léta nezestárl vůbec dobře. Dnes by to totiž znamenalo řídit stát jako firmu, ze které ti nejschopnější lidé odcházejí, a tým se jejímu šéfovi doslova začíná rozpadat pod rukama. A to samozřejmě nemůže o žádné firmě vypovídat vůbec nic dobrého.

Úspěch firmy bývá vždy zároveň úspěchem všech lidí z jejího týmu. Jenomže v případě Babišova politického uskupení ANO spočívá problém v jeho samotné podstatě. Bylo, je a bude hnutím stojícím na jedné osobě. Navíc Andrej Babiš nebyl nikdy schopný uspět jinak, než vysáváním a přivlastňováním si úspěchů jiných.

Jelikož je hnutí ANO stavěné odshora, nikdy se nemohlo pyšnit mnoha lidmi úspěšnými na nižší úrovni politiky, především na té krajské či místní. Výjimku z pravidla představoval Moravskoslezský kraj, kde bývá hnutí dlouhodobě nejúspěšnější a kde také měla strana donedávna dvě významné osobnosti právě z krajské a komunální politiky.

Více zde.