KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Tři králové i letos přišli do senátorského klubu KDU-ČSL
Zpět

Tři králové i letos přišli do senátorského klubu KDU-ČSL

Přidáno 13. 1. 2023
Ilustrační foto
Tento čtvrtek patřil v horní komoře parlamentu Tříkrálové sbírce. Koledníky z Arcidiecézní charity Praha a další hosty přivítal na tradiční tříkrálové snídani předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Josef Klement.
Slavnostní snídaně se letos uskutečnila již po dvanácté,“ vzpomenul ve svém úvodním slovu Josef Klement, který v Senátu Tři krále uvítal a celou akci také moderoval. „Pro každého z nás je to dobrý způsob, jak začít nový rok dobrým skutkem a darem na dobrou věc,“ řekl Klement.
 
Senátní koledování je přitom součástí celorepublikové Tříkrálové sbírky. „Do ní je letos zapojeno po celé republice na 70 tisíc koledníků a koledují na 557 projektech,“ uvedl Lukáš Curylo, místopředseda KDU-ČSL a ředitel Charity ČR, která Tříkrálovou sbírku pořádá.
 
Na tříkrálové snídani promluvil i pražský arcibiskup a primas český Jan Graubner. Ten připomenul hlavní smysl Tříkrálové sbírky, kterým je spolupodílení se na pomoci druhým. V souvislosti se sbírkou vyzdvihl také to, že se jedná o starodávný lidový obyčej tříkrálové koledy, ze kterého se stala jedna z největších dobročinných sbírkových akcí v Česku. V podobném duchu ocenil smysl Tříkrálové sbírky i Tomáš Halík, farář akademické farnosti při kostele Nejsvětějšího Salvatora v Praze, který se krom toho zamýšlel také nad úlohou křesťanství v dnešní pluralistické společnosti.
 
Dále na akci vystoupila rovněž ředitelka Charity Strakonice a vedoucí Domu klidného stáří sv. Anny Sousedovice Olga Medlínová. Prezentovala zde jeden z projektových záměrů, na které se letos v rámci Tříkrálové sbírky vybírají finance.
 
Akci ukončil Josef Klement, předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí, který přítomným politikům a dalším hostům popřál pevné zdraví a vše dobré v tomto roce. Tři králové se následně vydali koledovat do kanceláří senátorek a senátorů.
 
Tříkrálová sbírka se koná celostátně od roku 2001. Vznikla o rok dříve v Olomouci, kdy s nápadem na založení dnes již tradiční akce přišel tehdejší olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Tříkrálová sbírka se setkala s velkým úspěchem a postupně se rozšířila do celé země. V Senátu se koledování a slavnostní tříkrálová snídaně uskutečnily již po dvanácté a akci i letos uspořádal senátorský klub KDU-ČSL a nezávislí ve spolupráci s Charitou ČR. O hudební doprovod se postarali stipendisté MenART ze ZUŠ Teplice.