KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2024 Marian Jurečka (KDU-ČSL): Prosazuji zvýšení platů ve veřejné sféře

Marian Jurečka (KDU-ČSL): Prosazuji zvýšení platů ve veřejné sféře

Přidáno 1. 8. 2024
Česká televize
Marian Jurečka (KDU-ČSL) podnikne potřebné kroky k tomu, aby se zvýšily mzdy ve veřejné sféře již v září tohoto roku. Ministr práce a sociálních věcích jako host pořadu Události, komentáře také hovořil o Jozefu Síkelovi jakožto kandidátovi na post eurokomisaře. Dále se diskutovalo o budoucnosti podniku Liberty Ostrava, přičemž Jurečka věří, že se podaří najít nového vhodného vlastníka co nejdříve.

Podle Mariana Jurečky je Jozef Síkela kompetentním kandidátem na post eurokomisaře. „Jako Česká republika usilujeme o silné portfolio. Jozef Síkela byl v rámci Evropské unie nejvíce viditelný v souvislosti s tím, že vedl několik Rad ministrů na téma jak nahradit výpadky dodávek ropy a zemního plynu z Ruska. V tomto ohledu pan Síkela prokázal své schopnosti,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Jurečka.

Dalším tématem v pořadu Události, komentáře byly platy ve veřejné sféře. „Slíbil jsem, a ten slib trvá, že udělám kroky k tomu, aby se od 1. září zvýšily platy státních úředníků i lidí, kteří pracují například v jídelnách či jako nepedagogičtí pracovníci. V příštích dnech podám v této věci návrh a počítám s tím, že 21. srpna  návrh na vládě projednáme,“ vysvětlil Marian Jurečka.

Ministr práce a sociálních věcí rovněž hovořil o Liberty Ostrava. „Snažíme se udělat maximum proto, abychom co nejvíce lidí udrželi ve výrobě, která bude do budoucna dávat smysl. Chceme také najít pro podnik Liberty Ostrava vhodného vlastníka,“ ubezpečil Jurečka.