KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2024 Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): V Evropském parlamentu rozhodně nebudu sedět v koutě
Zpět

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): V Evropském parlamentu rozhodně nebudu sedět v koutě

Přidáno 11. 7. 2024
Ilustrační foto
Český Rozhlas
Práce v Evropském parlamentu se musí vykonávat podle znovuzvoleného Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) na 180 procent. Lidovecký europoslanec ale rozhodně nehodlá sedět v koutě a bude prosazovat zájmy České republiky.  V rozhovoru pro Český rozhlas se rovněž vyjádřil k aktuálním tématům, které rezonují a budou rezonovat Evropskou unií. 

Blahopřejeme k obhajobě vašeho mandátu v Evropském parlamentu. Jaké bude podle vás to třetí funkční období a jeho hlavní témata?
Bude samozřejmě hodně intenzivní. Znáte mě, nejsem člověk, který zůstane někde sedět v koutě a nebude nic dělat. Věřím, že zúročím všechny své zkušenosti, už minulý týden jsem byl na misi v Mongolsku jako šéf pozorovatelů za Evropskou unii.

Jak jste vnímal předvolební atmosféru před evropskými volbami? Bylo to letos jiné?
Bylo to určitě jiné, protože na sociálních sítích se šířila řada nepravd. To ukazuje i analýza Transparency International a webu Euractiv, že tentokrát se v sociálním prostředí daleko více šířily lži a nepravdy. Dnes už jsou profily, které útočí proti demokratickým kandidátům. A tím jsou volby prostě specifické a zajímavé, musíme se s tím do budoucna vypořádat.

Jaká jsou další důležitá témata v současné době, která hýbou Evropou?
První je bezpečnost. Já budu sedět v bezpečnostním výboru a pokračovat tam v práci na migračním balíku tak, aby byl opravdu praktický, aby se sem nedostávali ilegální migranti. A druhé velké téma je ochrana spotřebitele. Zase jsme polevili a nechali jsme tady řadu různých firem a serverů prodávat nekvalitní zboží. Já myslím, že se musíme zase vrátit na startovací linii a říci, že kdo chce v Evropě prodávat, tak bude dodržovat evropské zákony. Nebo zkrátka některé servery tady možnost prodávat mít nebudou.

Více zde.


kategorie Z médií