KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Volby Volby 2016 Problémy krajského zdravotnictví

Problémy krajského zdravotnictví

Přidáno 17. 5. 2016
Květnové jednání krajského zastupitelstva ve mně posílilo obavy, že stávající vedení kraje nedokáže pro udržení zdravotní péče na Náchodsku udělat dost.
První nepříznivou zprávou bylo stažení bodu Realizace projektu „Modernizace a dostavba Oblastní nemocnice Náchod“. Nelze se spokojit s vysvětlením, že k problematice mnoho let odkládané rekonstrukce bude svoláno mimořádné zastupitelstvo. Vzhledem k opakovanému odkládání zahájení stavby bylo zastupitelům přislíbeno, že průběžné informace budou poskytovány na každém jednání zastupitelstva, a pokud kraj považuje dostavbu nemocnice za svoji prioritu, musí problematice věnovat více aktivity. Přestože se o nutnosti rekonstrukce mluví již druhé desetiletí, nepodařilo se vedení kraje zajistit takovou projektovou dokumentaci, která by se mu jevila jako dostatečná k provedení soutěže na zhotovení stavby.

V minulosti kraj vzhledem k prodlevám v přípravě přišel o možnost čerpat na rekonstrukci několik set milionů z prostředků EU, ale i nyní oddalování stavby přinese další ztráty. Díky vývoji cen stavebních prací bude muset kraj vydat na realizaci projektu více peněz, které budou chybět k zajištění provozu nemocnic.

MUDr. Jiří Veselý
krajský zastupitel /Koalice pro Královéhradecký kraj/