KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Volby Volby 2022 KDU-ČSL má v letošních komunálních volbách nejvíce kandidátů ze všech stran

KDU-ČSL má v letošních komunálních volbách nejvíce kandidátů ze všech stran

Přidáno 15. 8. 2022
Do letošních obecních voleb jde pod značkou KDU-ČSL celkem 13 589 kandidátů a kandidátek. Věkový průměr uchazečů je 47 let a více než třetinu tvoří ženy. V senátních volbách kandiduje dokonce nadpoloviční většina žen – z celkem 11 kandidátů je šest žen. Senátorské křeslo pak obhajují tři senátorky a jeden senátor, sedm kandidátů se o křeslo v horní komoře utká poprvé. Lidovci navíc posílili v počtu podaných kandidátních listin i v krajích, které nelze považovat za jejich tradiční bašty, například v Karlovarském, Plzeňském či Ústeckém kraji.

„Těší mě, že máme nejvíce kandidátů ze všech stran. Opakovaně se ukazuje síla naší členské základny, kterou máme největší ze všech sněmovních stran. Je vidět, jak silní jsme na komunální úrovni, tedy přímo u našich voličů. Od roku 1990 máme celkově nejvíce získaných mandátů - celkem 46 485, což je o téměř 10 tisíc více než druhá strana v pořadí. Věřím, že i letos ve volbách uspějeme, a budeme tak v tomto trendu pokračovat,” uvedl generální sekretář KDU-ČSL Pavel Hořava.

Za lidovce letos kandiduje více než třetina žen v komunálních volbách a téměř 55 % žen v senátních volbách. „Dlouhodobě podporujeme také ženy v politice, v naší straně máme více členek než členů, věnuje se jim například naše Sdružení žen. Jsem rád, že se tolik žen rozhodlo kandidovat i ve volbách a to nejen v komunálních, ale i v senátních,” dodal Hořava.